מגפת הקורונה פגעה בכולנו בדרך כזו או אחרת – כלכלית, בריאותית או נפשית – אבל עצמאים ועצמאיות נתקלו גם בקשיים עצומים. הנה ארבעה דברים שיישמתי בעצמי בעסק שלי, ושמסייעים לי להמשיך לנוע
כמה חיכינו וציפינו ש-2020 תסתיים ותשאיר מאחור את האי-ודאות.
אבל הנה, היא התחילה בסגר נוסף וארוך מאוד, ולא יודעים אם הוא היה האחרון.
לפחות אפשר להגיד תודה על זה שאלמנט ההפתעה נעלם. אנחנו כבר מבינים יותר את העולם עם קורונה בו אנחנו חיים. אנחנו משלימים עם זה שזו המציאות, לפחות לחודשים הקרובים.
אז מה אנחנו יכולים לעשות כדי לחצות גם את התקופה הזו,
לקראת ימים טובים יותר?
בין אם העסק הוא רק אנחנו – One Man/Woman Show, או בין אם מדובר בעסק קצת יותר מורכב, עם עובדים או מלאי וכו' – יש ארבעה צעדים שיישמתי בעצמי בעסק שלי, ושמסייעים לי להמשיך לנוע.
1. לא להיות שאננים.
2. לעשות ולנסות.
3. להשקיע.
4. להוזיל עלויות.
שאננות היא אויב גדול.
אני מכירה בעלי עסקים שעוצמים עיניים ואומרים –
"אני מקבל כרגע מענקים מהמדינה".
האם הכל טוב? לא.
כבר ראינו שעל מענקים מהמדינה כנראה נצטרך לשלם מס. עדיין לא התחלנו להתחשבן עם המדינה, כך שלא ברור אם מה שקיבלנו אכן שלנו.
מה שכדאי לעשות זה לנסות להיערך מראש, כמה שיותר. להתייעץ עם רואה/ת החשבון ולא לעשות שימוש מלא בכסף שנכנס לנו כרגע מהמדינה. חכו. שימו בצד ושמרו ליום סגריר מול המדינה, אם יבוא כזה.
ועוד משהו על שאננות. מקצועית.
התקופה הזו מעניקה לרבים מאיתנו יותר זמן. וזמן הוא המשאב הכי חשוב בחיים של כולנו. זה הזמן להתעניין, לקרוא, ללמוד, להתפתח. יש כל כך הרבה ידע שזמין ברשת – חינמי או בתשלום נמוך יחסית. וזה לא משנה באיזה תחום אתם עוסקים.
תשדרגו את עצמכם מבחינה מקצועית, ואז, כשהמענקים/חל"ת/דמי אבטלה יסתיימו, אתם כבר תהיו במקום אחר. אולי תהיה לכם תוכנית שתקפיץ אתכם קדימה, אולי תחזרו עם הרבה יותר ידע.
אם אין אני לי - מי לי? חייבים להמשיך לנסות ולעשות
נניח שאנחנו בעלי עסקים בתפקוד חלקי או מינימלי - מה עושים? עושים!
לבעלי עסק או עצמאים יש תמרור אזהרה אחד גדול שכתוב עליו "אין עשייה".
אין עשייה משמעותה נבילה. בדיוק כמו שצמח שלא צומח מתחיל לנבול ומת בסוף.
אנחנו כל הזמן צריכים להיות בעשייה ובניסיונות.
זה גם משקיט במידת מה את החרדות ואת כל הבלגן שהולך לנו בראש.
כשאנחנו עצמאים יש לנו יכולת מדהימה של גמישות. אפשר לעשות הרבה דברים.
למשל, אני מכירה בית קפה שכונתי שנסגר בגלל הקורונה. הם עשו שינוי ועכשיו הם מספקים משלוחים של ארוחות צהריים לבתים. הם אפילו מציעים שירות של "פנק את המבודד/ת", שמאפשר למי שמבודד לקבל הנחה ולהתפנק קצת.
איפה הגמישות של העסק שלכם? אולי להוסיף מוצרים שאנשים צריכים ומתאימים לתקופה. מסכות? משחקים שאפשר לרכוש עבור הילדים?
לא להפסיק להשקיע
שנת 2020 עשתה בית ספר לעולם ההשקעות. במרץ 2020 בתחילתה של המגפה, הכל קרס. הבורסות נפלו. זה היה נראה שסוף העולם הגיע לכסף שלנו. אבל ההתאוששות הייתה תמונת מראה מטורפת לא פחות. בסופו של דבר, 2020 הייתה שנה חזקה בשוק ההון.
מה קרה לאלה שמשכו את הכסף? ולמי שהיה בחוץ?
זה הזמן לעשות סדר בהשקעות שלכם. העולם משתנה כל הזמן ותמיד
נכון לבחון את ההשקעות קדימה.
תחליטו שמעכשיו הכסף יעבוד גם עבורכם, ולא רק אתם עבורו.
להוזיל עלויות
עכשיו, כשאולי יש לנו יותר זמן, זו הזדמנות טובה לעבור על כל סעיפי ההוצאות שלנו. הביטוחים, החשבונות, כמה אנחנו משלמים על אינטרנט, טלפונים ניידים, נייחים, שירותים אחרים שאתם מקבלים מחברות שונות.
תבואו אסרטיביים וברורים לשיחות האלה: מה אתם רוצים להשיג וכמה אתם מוכנים לשלם. תנסו. זה עובד, גם כי האווירה מסביב תומכת בזה.
>>> בואו נדבר. נוכל להסתכל יחד על מה קורה בעסק, לבדוק את מבנה ההוצאות וההכנסות, להכין תרחישים פיננסיים קדימה. ולהמשיך לצמוח.
שרון
ארבעה דברים שיכולים לעזור לעצמאים ועצמאיות גם בתקופות מאתגרות
ינואר 2021