להשאיר בצד כסף למע"מ, לעבוד לפי תזרים, להפריד חשבונות בנק ולהתחיל לגבות חלק מהתשלום מראש – אלה ארבעה דברים שיכולים לעזור לעצמאים ועצמאיות להתנהל נכון יותר, וגם – לא פחות חשוב - לישון טוב יותר בלילה!
תגידו, בתור עצמאים ועצמאיות – גם לכם יש רשימה בראש שכוללת את הסיבות לכך שהפכתם לעצמאים. ושאתם נשארים כאלה?
למשל: כבר לא מתאים לי לעבוד 9-5, אני לא רוצה שלמישהו אחר תהיה שליטה מוחלטת על הזמן שלי, אני רוצה לעבוד עם אנשים שאני בוחרת או שאני אוהבת. כאלה.
אז כן, יש הרבה יתרונות כשאנחנו עצמאים ועצמאיות, אבל הו – האתגרים!
אז אני רוצה להציע ארבעה טיפים לעצמאים – לא משנה אם אתם בתחילת הדרך או שעשיתם כבר קילומטראז' בעצמאות. הטיפים האלה הם בעיקרם פיננסיים, והם שווים כסף, אבל לא פחות חשוב מזה – הם שווים גם הרבה שקט נפשי.
1 // קופת חיסכון למע"מ.
כל עוסק ועוסקת מורשה חייבים הרי לגבות מע"מ. הלקוחות שלנו משלמים לנו על השירות/המוצר שלנו, פלוס מע"מ. הכל ביחד נכנס לחשבון שלנו, אבל – המע"מ לא שלנו. הוא רק פיקדון אצלנו, עד שנעביר אותו למדינה.
אני מציעה להפריד את המע"מ מהתשלום על השירות/מוצר שלנו.
למה?
כדי שתהיה לנו יותר שליטה על ההכנסות שלנו ועל מה שקורה לנו בחשבון הבנק.
איך עושים את זה?
שמים את המע"מ בצד, בנפרד מהכסף שקיבלנו עבור השירות שלנו. אפשר למשל לפתוח פיקדון פר"י ולשים שם את כספי המע"מ. פיקדון כזה נזיל וזמין בכל רגע, כך שאין בעיה להזיז ממנו כסף ולהעביר למדינה.
רק הערה קטנה, זה כמובן מתאים לעסק שנותן שירות. לא מתאים לעסק קמעונאי.
2 // לעבוד לפי תזרים חודשי.
גיליון אקסל די פשוט יאפשר לנו לנהל תזרים חודשי של הכנסות והוצאות. מה קיבלנו ומה אנחנו מוציאים מהעסק.
אני ממליצה להוסיף אליו גם מעקב אחרי הכנסות בפיתוח, כלומר דברים שאתם עובדים עליהם ושיבשילו בעתיד.
גם אם אתם עסק קטן ומתחיל, ובטח אם יש לכן עסק מפותח – יש משהו בלשבת מול גיליון אקסל מסודר, שנותן תמונה מלאה על מה שקורה. זה מפקס אותנו ומכריח אותנו לראות את המציאות.
3 // חשבון בנק עסקי, בנפרד מהאישי/משפחתי.
אחד האתגרים שיש לנו כעצמאים הוא השילוב הפיננסי בין העסק לחיים האישיים. הרבה פעמים העניינים מתערבבים. למשל, הוצאה – האם היא באישי/משפחתי או שזו הוצאה של העסק? וגם, נחזור רגע למע"מ - כשהתשלומים מהעסק נכנסים לחשבון האישי/הזוגי, יחד עם המע"מ, יש סיכוי טוב מאוד שהוא ילך שם לאיבוד. הבעיה תהיה כשנצטרך למצוא את הכסף כדי להעביר אותו למדינה.
ברור שכשעסק מגיע למחזור מסוים, חייבים חשבון נפרד. אבל אני מציעה להפריד כבר מההתחלה. חשבון אחד אישי/זוגי, וחשבון אחר נפרד לעסק.
כולל כרטיס אשראי.
ניהול של שני חשבונות נפרדים מאפשר להיות עם היד על הדופק בכל מה שקשור למצב הפיננסי של הבית ושל העסק. ככה אפשר לנהל תקציב, לתכנן קדימה ולהיתקל בהרבה פחות הפתעות. בחשבון של "עסק קטן" יש לרוב עלויות מינימליות, כך שזה לא מעמסה או מעצור.
4 // גביית חלק מהתשלום מראש.
משום מה, בישראל השתלט על מוסר התשלומים נוהג מחפיר של שוטף +
חפש/י את החברים שלך.
לא עוד.
אם אתם נותנים שירות, אין שום סיבה לא לקבל חלק מהתשלום עבורו בהווה.
לקבל בסוף התקופה או בשוטף פלוס – זה לא אנחנו!
לקבל מראש, לפחות חלק – זה אנחנו!
כל מה שצריך זה לבקש. בנימוס אבל באסרטיביות.
תתפלאו כמה זה יכול לעבוד. מניסיון.
בעיניי, זה גם משדר ביטחון – בעצמכם ובאיכות השירות שאתם נותנים.
>> בואו נדבר?
אם אתם מעוניינים בייעוץ פיננסי עבור העסק שלכם, או שאתם רוצים ורוצות למצוא את הדרך הנכונה לשלב בינו לבין ההתנהלות הפיננסית המשפחתית – צרו קשר.
שרון
לשחרר את הפלונטר: ארבעה טיפים לעצמאים ששווים כסף ושקט נפשי
ינואר 2021
